UVC знаење

Дома>ресурси>UVC знаење

Зошто ултравиолетовата светлина се користи за стерилизација?

Време:-2020 03 31-

To keep our environment virus and bacteria free, people have adopted a lot of techniques, and one of the most recent and successful procedure is ultraviolet light for disinfection.


Ultraviolet light is a form of light that is undetectable to the human eye. And it helps in the disinfection of any surface. It is able to destroy all kinds of microorganisms, including drug-resistant bacteria.


ultraviolet light spectrum


Why use ultraviolet light for sterilization?


Ултравиолетовата светлина придонесува за брзо и успешно деактивирање на бактериите преку физичка процедура. Во суштина работи со уништување на ДНК или РНК на бактериите.


Препорачливо е да се користи во ситуации со високи хигиенски побарувања, затоа што го елиминира системот за репродукција на бактерии, ги запира да множат, што е главен извор на инфекции.


ultraviolet light can kill viruses


History of ultraviolet light as a sterilizer


UV sterilization is not a new technology and the history of UV sterilizer can be tracked back to 1877.


Во 1877 година, двајца британски научници забележале дека шеќерната вода ставена на сивата прозорец станува облачна, додека шеќерната вода под сончевата светлина останала јасна.


Тие ја набудувале водата преку микроскоп и откриле дека бактериите растат во сивата вода, но не и во сончевата вода. По понатамошните истражувања, тие објавија дека ултравиолетовата светлина има моќ за стерилизација.


Неколку години откако луѓето ги забележаа антисептичките и дезинфекциските одлики на нормалната сончева светлина, тие започнаа да ја користат оваа техника.


Во 1906 година, двајца германски научници развија првата лак цевка способна за генерирање на ултравиолетова светлина. Во 1910 година, францускиот научник го воспостави првиот голем систем за дезинфекција на вода за пиење со голема ултравиолетова лесна вода ...


ultraviolet light is becoming daily


By the 1960s, uv sterilizer was becoming more extensively operated in commercial relevance and was sliding into the residential market.


Today, ultraviolet light is comprehensively accepted as a fruitful treatment for the removal of germs from water. Even highly chlorine-resistant microorganisms such as Giardia and Cryptosporidium can be successfully disinfected from water with ultraviolet light.

Advantages of ultraviolet light for disinfection


Постојат неколку предности на користењето на ултравиолетовиот метод на дезинфекција на светлина.


На пример, може да се користи во дезинфекција на воздухот, дезинфекција на вода, дезинфекција на аквариум или езерце, како и во стерилитет во лабораториска опрема, итн. Неколку други примери се наведени подолу:


· Ultraviolet light is an effective disinfection method


Ултравиолетова лесна дезинфекција е направено со расклопување на нуклеинските киселини и деорганизирање на нивната ДНК и РНК, оставајќи ги немоќни да ги извршуваат основните клеточни обврски.


Ултравиолетовата светлина за дезинфекција се практикува во голем број на апликации, како што се храна, воздух и дезинфекција на вода.


Водата и другите летоци што се дезинфицираат со методот на ултравиолетова светлина за дезинфекција не го менува вкусот или мирисот на овие производи затоа што не бара ништо да се додаде во овие артикли. Исто така, престанува да се развива на микроорганизмите како бактерија, микроб, паразит итн.


Дезинфекција на ултравиолетова светлина е брз и непосреден вид на дезинфекција каде резултатите може да се видат во рок од неколку минути.


Поврзано знаење: Може ли ултравиолетовата светлина да ги убие вирусите и бактериите?


Applications of ultraviolet light


· Ultraviolet light contains no chemical material


Ултравиолетовата техника за дезинфекција на светлина е погодна за употреба и не се потребни хемикалии.


Не треба испорака, складирање или ракување со токсични и штетни хемикалии. Ова значи дека прилагодувањето на оваа техника за дезинфекција и стерилизација нема да има ризици во околната заедница.


Како резултат на тоа, нема примена на хемиски остаток по примената на ултравиолетовата светлина. Исклучително е корисно во санирање и дезинфекција на сите површини на територијата, со најмал напор и без опасни по животни хемикалии.


· Ultraviolet light doesn't form harmful by-products


Подпроизводи може да се формираат кога дезинфициентите реагираат со соединенија што се веќе достапни во водата. Развојот на овие нуспроизводи претежно се јавува преку реакции во кои органските материи играат улога.


Но, ултравиолетовата светлина за дезинфекција е активност без хемикалии која не додава ништо на водата освен ултравиолетовата светлина, така што не се формира нуспроизвод.


Sterilization principle of ultraviolet light


· Ultraviolet light is non-toxic


Најосновната предност на дезинфекцијата на ултравиолетовата светлина е тоа што е нетоксична. Наспроти тешките хемикалии што се користат во производите за прочистување и канализација, ултравиолетовата светлина е поволна за околина.


Дезинфекцијата на ултравиолетовата светлина не е хемиски процес, таа е физичка. Ултравиолетовата светлина дезинфекција е безбедна за употреба на храна, како и услуги за подготовка на храна и производи што не се на храна.


Иако луѓето можат да бидат повредени од премногу ултравиолетова ранливост, правилното чување го прави ова безбеден и нетоксичен метод на дезинфекција за ресторанот, кафулињата и медицинските полиња.


Како токсичните хемикалии во производите за чистење, ултравиолетовата светлина не предизвикува штета, ако некое лице ги преземе мерките на претпазливост.


Кој вид на ултравиолетова светлина е најдобар?


Како што сите знаеме, ултравиолетовата светлина, која се движи од 10nm до 400nm, припаѓа на невидлива светлина. И функцијата на ултравиолетовата светлина зависи од опсегот на бранова должина.


Она со што се запознавме се следниве три:


УВ-А, 320nm до 400 nm. Тоа го сочинува поголемиот дел од ултравиолетовата светлина што стигнува до Земјата. И може сериозно да ги оштети нашата кожа и очите.


УВ-Б, 280nm до 320nm. Може да лекува кожни заболувања. Но, премногу изложеноста ќе предизвика сончање, па дури и карцином на кожата.


UV-C, 200nm до 280nm. Особено е добар при стерилизирање. Но, нејзината способност за пенетрација е многу слаба. Пред да стигнете до земјата, сите УВ-Ц светла ќе бидат апсорбирани од озон во атмосферата.


Поврзано знаење: Која УВ светлина е најдобра?


ultraviolet light has sterilizaton effect


Денес, повеќето ултравиолетова опрема за дезинфекција користи УВ-Ц светлина како извор на нејзината способност за дезинфекција. УВ-Ц светлината е ефикасно решение за дезинфекција, затоа е најкористениот вид светлина.


Сепак, тоа исто така ќе предизвика сериозна штета. Ако не сте внимателни, UV-C светлината може да навлезе во вашата кожа и да предизвика штета или повреди. Со текот на времето, UV-C светлината исто така може да оштети одредени пластика и гумени материјали.


Многу конвенционални UV-C ламби дури содржат жива, што ја прави стерилизацијата поопасна и комплицирана.


Врати се на прашањето: кој тип на ултравиолетова светлина е најдобар? Одговорот не е сигурен.


На пример, можеме да користиме UVC во затворен простор за да се избегне истекување и слабеење. И, можеме да комбинираме и УВ-А со фотокотализатор филтер до распаѓање и отстранување на органско соединение во воздухот.


Она што е важно е дали ги разбираме нивните различни карактеристики.

Precautions when using ultraviolet light


Луѓето се изложени на ризик ако се изложени на ултравиолетова светлина дури и за малку временски период. Интензитетот на штетата зависи од времето на изложеност, интензитетот и брановата должина на ултравиолетовата светлина и чувствителноста на лицето.


Следниве неколку упатства треба да се следат за да се заштитите од ултравиолетова светлина.


ultraviolet light can harm human


· Користете филтри, леќи, очила и ракавици за носење, воведени од Офталмолозите.

· Користете ги ултравиолетовите светлосни патеки кои се затворени

· Користете рачен или електронски капак за да го затворите зракот кога ултравиолетовиот извор на светлина не е во употреба

· Никогаш не гледајте директно на зракот на ултравиолетовата светлина

· Избегнувајте посета на областите каде се користи ултравиолетово светло

· Заштитете ги рацете и вратот со тоа што ќе ги покриете и намалите време на изложеност

· Прикажете ги предупредувачките знаци во лабораторијата или влезот во области со употреба на ултравиолетова светлина


Накратко, ултравиолетовата светлина е недоразбирана и недоволно искористена алатка за стерилизација и дезинфекција. Ако добро користиме ултравиолетово, тоа ќе стане најмоќното оружје на различни полиња.


Поврзан член: Крајниот водич на купувачот за купување на UV светилки


Ефикасно UVC LED решение за Minisplits


Ефикасно UVC решение за единиците HVAC