UVC знаење

Дома>ресурси>UVC знаење

Should I buy UV Sterilizer Wand?

Време:-2020 06 30-

In the current situation, people are eager to find something that can protect them, and it's not surprising that many manufacturers advertise that their UV products have sterilization functions. 


One of the most popular is the UV Sterilizer wand, which is expected to use ultraviolet light to easily destroy viruses and bacterial.


UV sterilizer wand


1. Can UV Sterilizer Wand kill viruses


Theoretically, UV sterilizer wands will disinfect at a distance for as long as you can power them. За жал, практичната примена не е толку едноставна и треба добро да размислите пред да ја купите. 


Вистинската ефикасност на УВ стерилизирачко стапче зависи од три работи:


1. The intensity of the UV sterilizer wand:


Researchers believe that a UV sterilizer wand that emits high-intensity rays could help to kill the viruses. One has to ensure that a high amount of UV light is supplied to kill all the viruses. 


For this purpose, a high-performance UV sterilizer wand which is emitting a high intensity of UV light is required. 


Such a type of the sterilizer wand is currently limited by the transparent electrode substance being used. 


Therefore, it needs a lot of care and precautions while operating the UV sterilizer wand.


uv доза

 

2. The distance between the UV sterilizer wand and the infected surface:


Научниците се согласија за потребното растојание помеѓу изворот на УВЦ светлина и заразената површина. Според нив, осум стапки е безбедно растојание помеѓу изворот на УВЦ светлина и заразената површина. 


Различните микроорганизми беа ефикасно инактивирани на растојание од осум стапки од изворот на УВ.


3. The exposure time of the surface to UV sterilizer wand:


Освен на далечина, времето на изложеност е исто така суштински параметар кој е вклучен во деактивирање на вируси и бактерии.


За да се дезинфицира површина, времето на изложеност на УВЦ-светлината треба да биде доволно долго. Варијацијата во опсегот на време е затоа што сите микроби, вируси, бактерии, патогени итн. Имаат различни големини и форми кои влијаат на нивната апсорпција на УВЦ, потребното време за убивање на секој вид варира. 


Исто така, треба да се има предвид оваа точка дека ова време на изложеност треба да биде од растојание од осум стапки помеѓу изворот на UVC светлина и заразената површина.


In summary, although UV sterilizer wand does have a Sterilization effect, its effect is a combination of ultraviolet energy and irradiation time. 


УВ стерилизација


UV sterilizer wand can only cover a small surface area, so if you try to disinfect the entire room, it may take a long time. 


For example, if UV Sterilizer Wand is being used, important tips and instructions are required like how close you should hold it to the surface under disinfection, how long you need to hold it there, and how much area it can treat when held in that one location for that amount of time.


2. Disadvantages of UV Sterilizer Wand


· UV sterilizer wand is not practical:


Повеќето науки покажуваат дека ефективноста на УВ-Ц светлината е всушност на порамна површина. Не работи добро во аглите и пукнатините, бидејќи е спектар на видлива светлина, и ако светлината не може да влезе, нема да го произведе истиот ефект. 


Така, бактериите во тие свиоци и пукнатини нема да бидат под влијание на УВ-Ц светлината. Ова ќе ја ограничи употребата на УВ стерилизирачко стапче само на порамни површини. 


Бидејќи покрива помала површина, потребен е ротационен механизам за преместување на стерилизирачкото стапче на 360 степени. 


Според откритијата на научникот, количината на УВЦ светлина потребна за стерилизација е околу 20,000 XNUMX џули на метар квадратен и скоро е невозможно да се добие тоа во рачен мал уред.

 

· Нема специфични упатства:


Нормалниот потрошувач нема информации или експертиза за ефикасно и безбедно користење на УВЦ уредот. 


недоволна УВ доза


Точното времетраење потребно за стерилизација ќе варира во зависност од сорти на извор на светлина и вирус. Сите вируси се создаваат поинаку. Некои се поподложни на ултравиолетово зрачење, додека други се построги. 


Исто така, ефектот врз различни микроорганизми варира. УВЦ-светлината е најефикасна врз бактериите, додека вирусите се спротивставуваат на нив подолг временски период. 


Луѓето треба да бидат претпазливи за описот, тврдењата и одобрувањата за стапката за стерилизирање со УВ зраци што се продава на пазарите.

 

· Штетно:


Во суштина, УВ-стерилизирачко стапче бара некој да го држи. 


Гледајќи некое стапче за стерилизирање со УВ, се чини дека никој од нив не е опремен со заштитна опрема. Ако уредот може да го уништи вирусот, тогаш исто така може да ви наштети. 


УВЦ-светлината е позната како опасна за човечкото тело. Колку што УВ-Ц светлината може да ги уништи клетките и мембраните на бактерии и вируси, исто така се знае дека е фатална и може да предизвика рак кај луѓето. 


УВ штета


Тоа е спектарот на УВ светлина што резултира со изгореници. Изложеноста на човечка кожа и очи се заканува. 


Барем, покријте ги очите и рацете додека работите со УВЦ светло за да се ограничи изложеноста.


3. Мерки на претпазливост пред да купите УВЦ уред


· Ефикасност на стерилизација:


Не сите видови на УВЦ уреди се ефикасни и произведуваат резултати, кога станува збор за УВЦ стерилизација. 


Додека купувате УВЦ уред за стерилизација, луѓето треба да ја задржат ефикасноста на производот. Во случај на дезинфекција, ефикасноста се дефинира како број на микроби и опасни микроорганизми убиени во единица време. 


Нема сомнение во фактот дека УВЦ уредите за дезинфекција како УВ стап за стерилизирање се користат за уништување на вируси и бактерии, сепак времето за убивање на вирусот е огромно.

 

· Безбедност:


Експертите тврдат дека УВЦ уредот може да уништи вируси, но домашните уреди ризикуваат лажна безбедност. 


Според истражувачите, рачни УВЦ уреди кои се продаваат преку Интернет со тврдење дека можат да дезинфицираат намирници и облека не се целосно сигурни и опасни ако се ракуваат погрешно. 


За да избегнете изложеност, намалете го влезот на местата каде што се користат УВЦ уреди или ограничете ја изложеноста на УВЦ зрачење. Исто така, прикажете знаци на предупредување на влезот во лабораториите.


стакло за UV стерилизација

 

· Легалност на производот:


Научниците рекоа дека ако производителот не може да даде научен доказ за убиство на микроорганизми користејќи го нивниот производ, тогаш не купувајте го нивниот производ. 


Некои од производите се супстандардни и не успеаја да ги поминат стандардите утврдени од официјални лица. Така, уредите ќе им дадат лажно чувство на безбедност на корисниците. 


Пазарите нудат многу уреди кои имаат ниска цена и тие не се плодни и атестирани. Луѓето треба да ги видат квалитетните уреди, кои имаат доказ за дезинфекција во домашните медицински помагала, или ако имаат комерцијална историја на стерилизација, како што се користат за уништување на ДНК примерок во лабораториите.

 

Сумирајќи, дури и ако УВ-стерилизирачкото стапче е функционално, нивните недостатоци се поголеми од нивната употреба: УВ-светлината е погодна само за рамни површини и не знаете колку време ќе биде потребно за да се дезинфицира површината за да се убијат вируси и бактериски и може да заврши се повредите 


Поврзан членВрвен упатство за купувачите за купување на УВ ламби


Ефикасно UVC LED решение за Minisplits


Ефикасно UVC решение за единиците HVAC