UVC знаење

Дома>ресурси>UVC знаење

Дали УВЦ-светлината 222nm е ефикасна и безбедна?

Време:-2020 05 01-

A recent research has proved that a part of ultraviolet light, which is 222nm UVC light, is safe for humans.


Generally, ultraviolet light is considered hazardous to human health because of its penetration properties into the human skin, and a consistent exposure of ultraviolet light can even cause cancer.


However, research found that 222nm UVC light has a very restricted scope and cannot pierce through the outer layer of human skin or the tear apart the layer in the eye. 


УВ штетаThe research on 222nm UVC light


На 29 март, важен резултат беше објавен на Интернет во Фотохемија и фотобиологија, насловен како „Долгорочни ефекти на стерилизирачки ламби со ултравиолетово зрачење 222nm на глувци подложни на ултравиолетово зрачење“.

 

222nm УВЦ


Ова е заедничко истражување помеѓу Универзитетот Коби и Ушио Инс. и го обезбеди првиот доказ во светот дека директно и повторено осветлување на моќниот стерилизатор 222nm UVC нема да предизвика рак на кожата и е исто така безбеден за човечките очи и кожата.

 

Истражувачкиот тим ги изложи глувците на различни ултравиолетови зраци во различни групи, едната група беше изложена на 222nm гермицидна ламба, а другата група беше изложена на UVB светлина (280-315nm).

 

По одреден период на набудување, тимот за истражување откри дека глувците изложени на УВБ развиле рак на кожата и покажале несакани реакции, но глувците во групата со 222nm гермицидни ламби воопшто не развиле рак на кожата.


УВ истражување

 

Тимот за истражување, исто така, ги испитал ефектите врз нивните очи и не биле откриени никакви абнормалности дури и под микроскоп.

 

Затоа, тие веруваа дека 222nm UVC има ефикасна моќност при уништување на микроорганизми, како вируси и бактерии, но без да им наштети на ризиците по здравјето на луѓето поради нивото на пенетрација на кожата.


Може ли UV222 со XNUMXnm да убие вируси?


Научниците знаеја со децении дека традиционалната гермицидна УВЦ-светлина со бранова должина околу 254 nm може да се искористи за стерилизирање и дезинфекција на празни простори како што се празни простории или празни автомобили во подземната железница, но овие конвенционални ултравиолетови зраци не можат да се користат во преполните места, бидејќи тоа е здравје опасност

 

За да се надмине овој проблем, научниците започнаа да ја проучуваат далеку-УВЦ светлината (бранова должина 222 nm).

 

Една нова студија во Центарот за радиолошки истражувања на Медицинскиот центар Ирвинг во универзитетот Колумбија покажува дека континуираните ниски дози на далеку-УВЦ можат успешно да ги убијат вирусите на грип во воздухот, без штети на човечкото тело.


истражувања

 

Далеку-УВЦ-светлината со бранова должина од 222nm има многу ограничен опсег и не може да навлезе во човечката кожа или окото. Но, се знае дека тие се фатални за микроорганизмите како вируси, бактерии, итн.

 

Бидејќи овие организми се многу мали од човечките клетки, далеку-УВЦ светлината продира во нивната ДНК и ги руши. Првите ја запираат нивната сопственост на репродукција и множење, а потоа ги спречува да функционираат.

 

Тоа е ефикасен метод за дезинфекција на животната средина и инактивирање на микробите, бидејќи повеќето вируси и бактерии патуваат низ воздухот.


uvc откритие


Чувствителноста на микроорганизмите на далеку-УВЦ светлина препорачува дека е можно и безбедно да се користат далеку-УВЦ ламби на преполни затворени јавни места.

 

На овој начин, место исполнето со толпа може да се дезинфицира и стерилизира без да им наштети на луѓето, како и ризикот од пренесување на вирус да се намали на преполно место. 


Звучи возбудено со 222nm UVC и може да се реализира широк спектар на можни апликации.


Луѓето дури замислуваа дека UV222 со 222nm може да биде замена за типичните средства за дезинфекција на рацете што се инсталираат на јавни места како ресторани, подземни железници, училишта, тоалети и сл.


УВ апликација


Зошто да не ставите 222nm UVC во функција?


Идејата за производство на ултравиолетова светлина на бранова должина од 222nm на јавно и домашно ниво е добра и навистина може да помогне во надминување на одредени видови на болести што можат да се пренесат преку околината или човечкиот контакт.

 

Ова секако ќе го намали износот на буџетот потрошен за здравствени индустрии затоа што ќе го намали бројот на погодени лица.

 

Но, ова не е многу лесно да се спроведе.

 

Постојат многу компликации вклучени во целосно спроведување и користење на оваа технологија за обични мажи. Малку од нив се наведени подолу:

 

· Нема податоци за клиничко испитување

 

Кога и да се формира нов лек или вакцина, тој прво се тестира на други живи суштества кои имаат многу заеднички карактеристики со човечките суштества.

 

Малку животни се идентификувани од хемичари и тие се погодни за тестирање на новите вакцини.


процес на тестирање

 

На пример, повеќето од вакцините први се тестираат на глувчето. Ако првото ниво на мисијата е успешно, тогаш тие се тестираат на семејството на мајмуни. Постојат многу кругови на аналитичко тестирање пред тие да се искористат за луѓе. Откако ќе ги поминат сите клинички тестови, тие се обезбедени на пазарот за човечки суштества.

 

Досега, научникот има свои истражувања само за да докаже дека УВЦ не е штетна за глувците. Тие треба всушност да ги тестираат овие зрачења на различни животни за да имаат звучно изолирана штета на човечкиот живот.

 

Од друга страна, научниците претставија друга теорија дека може да има долготрајни ефекти врз здравјето на луѓето доколку изложеноста на далеку-УВЦ се чува подолг временски период. Повторуваната рунда тестови врз глувци, која била изложена на 222nm Far-UVC, се докажува опасна по нејзиното здравје.

 

Научниците се во постојан напор да ги соберат податоците и ефектите, дури и тие се минимални, што може да бидат предизвикани од далеку-УВЦ.

 

· Нема ефект на скала

 

Поради незрелата технологија, UVC LED чипот со 222nm Far-UVC сè уште е во фаза на производство на мали серии. Постојат многу предизвици во производството на 222nm Far-UVC:


uv цена

 

(1) скапи суровини


Во мало производство, суровините се купуваат во мали количини и овие материјали можат да им се обезбедат на малите производители по повисоки цени.

 

(2) Отпад од нус-производ


Во мало производство, невозможно е да се користат нуспроизводи исто толку економски, како и во големо производство. Нус-продуктите на малите производители генерално ќе одат во отпад.

 

(3) Недостаток на стандардна стока


Во мало производство, квалитетот на стоката не е стандардизиран или по потреба. Тешко е да се продаде заради нискиот стандард и инфериорниот квалитет на стоката.

 

(4) Недостаток на истражување


Индустриите од мал обем имаат на располагање ограничени средства. Тие не можат да трошат премногу на истражување во областа на науката и технологијата. На овој начин, малите индустрии станаа пречка во патот на технолошкото истражување и индустрискиот развој.

 

· Висока цена на УВЦ ЛЕР

 

Една од најголемите пречки во производството на 222nm Далеку-УВЦ е цената на ЛЕР што ги емитува зрачењата. Иако ова е еднократно полнење за опремата, но е релативно многу повисоко од конвенционалните LED диоди.

 

Дури и 250nm и 270nm UVC LED чипови се скапи. Понатаму размислете за малото производство, трошоците за производство по единица се зголемуваат затоа што има високи трошоци за работна сила, многу мал простор за поделба на трудот и помала употреба на машини. 


Затоа, цената на UVC LED чипот со 222nm Far-UVC ќе биде превисока за да биде прифатена од обичните потрошувачи.

 

Сè на сè, од очите на деловен човек, 222nm UVC е само добра визија и има уште долг пат да се направи. 

 

Поврзан членВрвен упатство за купувачите за купување на УВ ламби


Ефикасно UVC LED решение за Minisplits


Ефикасно UVC решение за единиците HVAC