Основи за осветлување на LED

Дома>ресурси>Основи за осветлување на LED

Разбирање на индексот за прикажување на бојата со LED диоди

Време:-2020 04 16-

Кога станува збор за квалитетот на различни извори на светлина, индексот за рендерирање на бои (CRI) е индикатор за мерење, и неопходно е да се обрне внимание на CRI при изборот и користењето на изворите на светлина.


Тогаш ние ќе се воведе накратко за да ви помогнеме подобро да го разберете концептот на рендерирање на бои.


Боја


Што е бојата? Всушност, ниту еден предмет сам по себе нема боја.

Дури и нај шарените предмети ќе ја изгубат бојата ако се во целосно темна околина.


Затоа, ако некој предмет зависи од светлината за бојата, бојата мора да бидат сопственост на светлина. Мешањето на светлина со различни бранови должини обично предизвикува различни сензации на боја.


На пример, кога во оптичкото зрачење што влегува во системот за очи-мозок доминираат подолги бранови должини (над 620 nm), се појавува црвена боја.


* When most of the optical radiation is at an middle wavelength (around 530 nm), it will appear green.

* When the optical radiation is controlled by a shorter wavelength (about 450 nm), a blue color will appear.

* Mixtures of long and medium wavelengths may appear yellow, and mixtures of short and long wavelengths may appear magenta.


Наспроти набудување на искуството од гледање предмети што ја рефлектираат и расејуваат светло на инциденти, ова помага да се разликува искуството во боја што се појавува кога едно лице директно го разгледува изворот на светлина.Индекс на боирање


Индекс на рандерирање на бои, исто така наречен CRI, е мерење на можноста за пренесување боја. Тој е оценет на скала од 1-100. Колку е помал рејтингот на CRI, толку помалку точни бои ќе бидат репродуцирани.


За проекти за номинално осветлување, надворешниот опсег на CRI е RA70 до RA80, додека затворениот CRI е RA85 до RA90. до RA95 или повисока.


Понекогаш светлата ќе кажат лаги. Бојата на предметите на отворено е различна од затворено. Тоа е затоа што светлата имаат различни можности во пренасочувањата во боја.споредба


In LED Lamps, CRI is associated with the phosphor with which the LEDs are made. To obtain a higher level of CRI, you need higher quality and higher prices, so few manufacturers use values above 90 to maintain Lower price and competitiveness.


Iyouе ги разгледате евтините LED диоди, ќе најдете голема разлика. Во спектарот на бои има многу области што не ја даваат светлината правилно. Ова е многу веројатно да предизвика чудни тонови во тоновите на кожата или другите фрлања во боја на сликата, што е неочекувано, непожелно и неконтролирано.


Максималниот CRI што може да се постигне кај LED светилките е CRI 98, кој се применува во музеи, уметнички галерии, продавници за облека, козметика за супермаркети и други апликации на кои им се потребни висококвалитетни бои.LED извори на светлина


Кој има најдобри перформанси во боја на осветлување? сончева светлина, која е дефинирана како CRI100.


Природната дневна светлина ги содржи сите бои во видливиот спектар, плус моќноста или нивото на енергија на секоја боја на светлина е скоро униформа во целиот спектар.


Во принцип, секој извор на светлина со CRI оценка од 90 или повисоко, верно ќе ја прикаже бојата. Повеќето висококвалитетни извори на волфрам ќе имаат рејтинг CRI од 90 или повисок (обично над 95). Сонцето ќе биде најдобро од сите нивоа на ЦРИ.


Покрај дневната светлина, како да ги постигнете најдобрите перформанси во боја на осветлување? Одговорот е да имате извор на светлина со полн спектар на осветлување и постојано осветлување.


За да ја постигнеме целта, направивме LED извор на светлина во кој било друг спектар на светлина она што некогаш е видливо или невидливо.Related Articles -

Општи параметри за осветлување